گاهی لحظه ای شتاب عمری پشیمانی دارد، همه ی ما این را شنیده ایم و مثال کلیشه ای عجله در رسیدن و رانندگی با سرعت بالا که گاهی به مقصد نرسیدن به همراه دارد. اما عجله و شتاب ما گاهی غیر از خودمان به دیگری هم ضربه می زند. نسل امروز ما نسل عجولی ست، در همه ی کارها عجول است. یک نمونه اش حرف زدن و جواب دادن. به قول بزرگترها انگار دنبالمان کرده اند. دقت کرده اید که ما زیر حرف نمی مانیم و سریع و درجا جواب می دهیم، گاهی حرفی می شنویم و با حرف دیگری مقابله می کنیم و نتیجه اش می شود فاجعه.
همه ی ما شاهد دعوای بچه ها بوده ایم و این امری طبیعی ست اما وقتی غیرطبیعی می شود که بزرگترها وارد دعوای بچه ها شوند. دیروز دو تا از بچه های همسایه دعوایشان شد یکی دیگری را زد و بعد صدای مادرها و از حرفها شروع شد تا با ریختن آبروی یکی توسط دیگری تمام شد و حرفهایی که شاید کسی نمی دانست و همه فهمیدند و آبرویی که رفت حتی کسانی که در خانه هایشان بودند شنیدند و رازهای مگویی که برملا شد. گاهی آنقدر عجله برای جواب دادن به دیگری داریم که حتی حرفهایی طرف مقابل را درست نمی شنویم و یا درست درک نمی کنیم.
قران داستانهای بسیاری از عجول بودن انسان و مذمت این خصلت مذموم بیان می کند. داستان حضرت موسی و خضر که در سوره ی کهف (66/69) بیان شده در باب همین عجله در سخن گفتن است، حضرت موسی درخواست همراهی خضر نبی را داشت و حضرت خضر در برابر درخواست او گفت: که تو صبر و تحمل در برابر کارهایم نداری، ولی حضرت موسی علیه السلام قول داد که صبر و تحمل و بردباری را پیشه کند و از عجله و شتاب بپرهیزد. حضرت خضر علیه السلام اصرار داشت که روح صبر و بردباری را در برابر مسایل مختلف در حضرت موسی علیه السلام پرورش دهد و او را از عجله و شتاب (مخصوصا عجله در قضاوت)باز دارد.
داستان دیگر، داستان یونس نبی ست که در درخواست مجازات قومش عجله به خرج داد. اکنون که چنین است صبر کن و منتظر فرمان پروردگارت باش و مانند صاحب ماهی(یونس) مباش (که در تقاضای مجازات قومش عجله کرد و گرفتار مجازات ترک اولی شد) درآن زمان که با نهایت اندوه خدا را خواند، در حالی که مملو از اندوه بود (قلم،48/50). نقطه مقابل عجله خویشتنداری، تحمل، صبر است که جزو ارزشهای والای انسانی محسوب میشود، اما اگر ما عجله و شتاب را در دستور کار خود قرار دهیم پشیمانی، یأس، ناامیدی را به همراه خواهد داشت. کمی صبر در پاسخ دادن، کمی صبر در انجام کارها وقت زیادی نمی گیرد. از صبر آفت نمی خیزد اما در عجله آفتهاست. و انسان (شتابزده و نادان) همانگونه که خیر را مى طلبد، شرّ را هم مى طلبد و انسان همواره عجول است(اسراء، 11). (آری)انسان از عجله آفریده شده ولی عجله نکنید(انبیا، 37).